Sphero BB8 challenge – introductiedag Pabo

Sphero BB8 challenge – introductiedag Pabo

En we zijn weer los! Vorige week kon ik (eindelijk!) weer eens met de robots op pad. Bij de introductie van de eerstejaars van Pabo NHLStenden Groningen heb ik een ‘scheve bowlingbaan’ uitgezet. De studenten moesten Sphero BB8 zo programmeren dat deze in één run zoveel mogelijk kegels omgooide. Een ontzettend leuke challenge waarbij veel gedrevenheid te zien is. In het gesprek na de challenge hebben vragen besproken zoals: Wat leer je hiervan? En wat leren kinderen hiervan? (Veel meer dan alleen programmeren! ) Wat merk je bij jezelf (houding, leren) bij deze challenge?

Hopelijk kunnen we dit jaar nog veel meer van dit soort challenges en andere activiteiten (fysiek!) gaan doen!

De afgelopen weken aan verschillende doelgroepen in verschillende varianten de workshop/training ’21st Century Challenge’ verzorgd. Afgelopen donderdag mocht ik aan een grote groep leraren uit Frankrijk de workshop verzorgen. Dit leverde inspirerende gesprekken op met deze collega’s over rijke onderwijscontexten, onderzoekend leren, het ‘willen weten’ en de rol van de leerkracht.

www.21stcenturychallenge.nl
ecno.nl/post-hbo-cool

21st Century Challenge – Transferium

Afgelopen dinsdag en woensdag mocht ik samen met Hanneke Smit (student Pabo in de iMinor waarin zij zich profileert op de 21st Century Skills) workshops verzorgen voor de jongeren van de gesloten instelling Transferium Jeugdzorg in Heerhugowaard. Het was mooi om te zien hoe deze jongeren op creatieve wijze nieuwe functies en mogelijkheden ontdekten met de materialen die we meegenomen hadden. Wij kijken terug op geslaagde workshops, die voor ons ook zeer leerzaam waren. Doordat we twee dagdelen mochten verzorgen, konden we onze ervaringen in het werken met deze jongeren en de feedback verwerken in de tweede dag. Angelique, bedankt voor de uitnodiging. Wij zijn weer een (onderwijs-)ervaring rijker!

Een volle eerste week…

Een volle eerste week in het nieuwe jaar met verschillende trainingen, bezoek van het werkveld aan de Pabo / Innovationlab, bijeenkomst met studenten Opleiden in de school, bezoek aan STEAMpoint en trainingen 21st Century Challenge verzorgd: 21st Century Skills, (unplugged) programmeren, onderzoekend & ontwerpend leren.